Isot ratapyöräilykisat

Ratapyöräilu on urheilu jossa pyöräillään velodromeilla eli valmistetuilla radoilla. Ratapyöräilyssä on monia erilaisia kilpailuajoja niin kuin aika-ajo, eräajo, joukkuesprintti, takaa-ajo, joukkuetakaa-ajo, pisteajo, keirin, pariajo, linja-ajo, omnium ja tandem-eräajo. Ympäri maailmalla ajetaan ratapyöräilykisoja ympäri vuoden ja isot kisat löydämme mm. Iso-Britanniassa, Australiassa ja Yhdyisvalloissa.

UCI Track Cycling World Championships eli Ratapyöräilyn maailmanmestaruuskilpailut ovat ratapyöräilyn tärkeimmät arvokilpailut. Ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin Yhdysvalloissa vuonna 1893. Sen jälkeen kilpailut ovat järjestetty vuosittain ympäri maailmaa. Suomessa kilpailuja ei ole vielä koskaan järjestetty. Norja on yhden kerran järjestänyt maailmanmestaruuskilpailut ja Tanskassa kilpailut ovat jo monta vuotta ajettu. Muut eurooppalaiset maat jotka on järjestänyt ratapyöräilykisoja ovat Ranska, Saksa, Espanja, Italia ja Belgia. Australiassa ja Yhdyisvalloissa kilpailut ovat myös ajettu usieta vuosia. Myös olympialaisten ratapyörälyt ovat tärkeitä arvokilpailuja. Olympialaiset ratapyöräilykisat ajetaan joka neljännes vuosi ja kuuluuvat kesäolympialaiseen.

Suositut ratapyöräilykilpailut Euroopassa ovat nykyäin six-day racing-kilpailut eli kilpailut jotka ajetaan kuudessa päivässä. Belgiassa ja Saksassa järjestetään usein six-day racing-kilpailuja. Näissä kilpailuissa voi voittaa hienoja palkintoja ja tienata rahaa.

Suomessa myös järjestetään mielenkiintoisia ratapyöräilykisoja. Helsingin pyöräilystadionilla, Helsingin Velodromi, järjestetään vuosittain monia ratapyöräilykilpailuja niin kuin SM ratapyöräilykilpailut, Kultainen Kampi ja ISM kilpailut.