Pyöräily on monelle mieluinen vapaa-ajan harrastus tai vaihtoehtoisesti sukkela kulkuneuvo kiireisessä kaupunkiliikenteessä. Vaikka pyöräily on varsin helppo laji, niin uuden pyörän ostaminen voi tarkoittaa monelle tuskanhikistä pähkäilyä vaihtoehtojen ja varusteiden kanssa. Miten pyörän ostamisen voi tehdä helpoksi? Ja mitä varusteita pyöräilijä oikeastaan edes tarvitsee?
1. Kartoita pyörän käyttötarkoitus
Pyörän valinnan tärkein kriteeri on oma käyttötarkoitus ja siihen vastaaminen. Oikeanlaisen, juuri omaa tarvetta vastaavan pyörän ostaminen tarkoittaa vuosikausia kestävää ongelmatonta pyöräilyä. Ensimmäiseksi kannattaakin miettiä pyöräileekö useammin lyhyitä vai pitkiä matkoja? Onko pyöräilytahtisi rauhallinen vai nopea? Onko ajamasi maasto täynnä mäkiä ja metsäteitä vai onko kyseessä kaupunkipyöräily? Jokainen eri pyörämalli sisältää omat erikoisuutensa, jotka on tarkoitettu juuri tiettyyn maastoon. Joten kaupungissa pyöräilijöiden kannattaa kiinnittää huomionsa ainoastaan kaupunkipyöriin ja unohtaa kalliit maastopyörät. Pitkät matkat sujuvat taasen mukavammin hybridipyörillä eikä kaupunkipyörillä.
2. Mieti budjettiasi ja tutki vaihtoehtoja
Oikeanlaisen pyörämallin valinnan jälkeen alkaa mietintä budjetista. Ennen lopullisen rahamäärän päättämistä kannattaa vilkaista kauppojen ja verkkosivustojen valintaa, jotta saa käsityksen siitä missä hintarajoissa kyseiset pyörät tällä hetkellä ovat. Jos budjetti ei anna tilaa uuden pyörän ostamiseen niin käytettyjen pyörien markkinat ovat myös erittäin vilkkaat. Halpa pyörä ei välttämättä kuitenkaan ole paras vaihtoehto sen kasvavien huoltokustannuksien takia. Tänä päivänä pyöriä myydään monissa paikoissa: supermarketeissa, erikoisliikkeissä, kirpputoreilla, kierrätyskeskuksissa ja internetissä, jossa on hyvä aloittaa esimerkiksi hintojen vertailu.
3. Kokeile ja kysy
Kuten autoja, myös pyöriä tulee koeajaa ja testata ennen ostoksen tekoa. Istu siis rohkeasti satulaan ja aja pieni kierros ennen ostopäätöksen tekemistä. Samalla ostaja varmistuu siitä että pyörä on varmasti oikeankokoinen ja mukavantuntuinen ajaa. Kysy tietäviltä myyjiltä ja asiantuntijoilta pyöräilystä sekä ostettavan pyörän ominaisuuksista.
4. Lisävarusteet
Kypärän, heijastimien ja valojen lisäksi talvirenkaat ovat hyvä lisävaruste. Pyöräilijän tarpeista riippuen myös erilaiset satulalaukut, lastenistuin ja pyöräkori voivat olla ajankohtaisia. Omaan pyörään sopivia varusteita löytää helpoiten netistä esimerkiksi sivulta Cykelkraft.
5. Opettele huoltamaan pyöräsi itse
Pyöränomistajana säästää suuret rahat jos opettelee tekemään tarvittavat vuosihuollot ja pienet korjaukset itse. Internet on täynnä opuksia ja videoita kaikenlaisiin toimenpiteisiin.
Nämä mielessä pitäen, pyöränoston pitäisi sujua kuin leikiten.